Een zoektocht naar balans
Met de Zon in Ram, de Volle Maan (morgen) in Weegschaal, 4 planeten in Vissen en Pesach, Pasen en Ramadan op de voorgrond kunnen we wel spreken van een bijzonder én intens energetisch klimaat. Eentje zo uniek en belangrijk dat ik er wel over moet delen. Wat betekent dit voor ons en hoe kunnen we deze energie nou gebruiken om het beste uit onszelf te halen en te navigeren door de chaos?
Balans in de dualiteit
Het hoofdthema hier is ‘balans vinden in de dualiteit’. De Zon in Ram vertelt ons om snel te handelen en voor onszelf te kiezen. De Maan in Weegschaal staat hier recht tegenover en is juist een pleaser en als hij niet oplet wringt hij zichzelf in bochten voor de ander. De Weegschaal hecht veel belang aan de mening van anderen, terwijl de Ram juist zegt ‘’dikke vinger ik doe wat ik zelf wil’’. Ben jij iemand die veel bezig is met de ander, dan kan je deze tijd gebruiken om dat eens wat meer los te laten en je te richten op jezelf. Al die planeten in Vissen brengen een dromerige energie met zich mee die naar binnen keren stimuleren, dus een goede tijd om te voelen wat dat zelf graag verlangt. Een vraag om jezelf te stellen: hoe ziet mijn ideale realiteit er uit? Wat heb IK nodig om dit tot stand te brengen? Ben je juist iemand die veel waarde hecht aan je individualiteit en maak je vaak beslissingen zonder de ander daarbij te betrekken, dan kan je deze tijd zien als een kans om je meer te richten op je netwerk en relaties. Een goede vraag hier: wat kan ik doen om meer aansluiting te vinden bij de ander en een groter onderdeel te worden van de community.
Samen staan we sterk
Deze tijd is all about balans tussen het hart en het hoofd. Het gevoel en het verstand. Velen zullen je proberen te overtuigen dat de weg van het hoofd leidend is. Anderen weer dat het hart de beslissingen hoort te maken. Dat gevecht tussen die twee super krachten is zinloos. Het gaat juist om een betere samenwerking. Ze horen elkaar aan te vullen in plaats van uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor onze verbinding met het Aardse en het Kosmische. Het gaat niet om de één of de ander, het gaat om samen staan we sterk. Vissen staat voor compassie, samenvoegen, het shiften van perspectief. Er is meer dan dat we denken dat er mogelijk is. Fysieke symptomen die we deze dagen kunnen verwachten zijn moeheid, hoofdpijn, hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst. Die twee dominanten in ons willen beide van zich laten horen en dat gevecht maakt ons zo moe!
Wat houdt jou gevangen?
De religieuze tradities helpen ons om deze thematiek nog beter te begrijpen, zodat we dit makkelijker kunnen integreren in ons dagelijks leven. De vraag is of je de symboliek erachter kunt zien in plaats van het dogma blind te volgen… Het verhaal van Pesach (uittocht uit Egypte) staat symbool voor de thema’s ‘gevangenschap en vrijheid’. Welke beperkende neigingen houden ons gevangen? Welke weg moeten we afleggen om dat beloofde land te bereiken? Welke struikelblokken (in onszelf) moeten we daarvoor aangaan? Tijdens Pesach wordt er geen brood gegeten maar in plaats daarvan Matzes. Brood staat hier symbool voor de wil om slechts voor jezelf te ontvangen. Deze staat in verbinding met ons ego. Net als de Ram graag voor zichzelf kiest. In sommige gevallen is dat natuurlijk positief, maar waar zorgt dit voor problemen? Het woord Farao betekent nauwe ruimte, ontembaar, ego, kwade mond en storing. Het gaat hier om de mind die ons zo ontzettend tegen kan werken met al zijn betuttelende en niet helpende overtuigingen. Het zijn vaak copingsmechanismen met een hele logische reden ontstaan, maar de tijd is nu daar om deze aan te kijken. Om hiermee in gesprek te gaan. Om bewustzijn hierover te scheppen. Pesach staat dan ook bekend als een tijd waar de scheppende kracht/energie heersend is. Een raam in tijd om je ideale werkelijkheid te creëren. Wat kunnen we anders doen dan normaal, om onze patronen te doorbreken. Matzes staan voor beheersing en bewust ZIJN. Stilstaan bij jezelf én de ander, dankbaarheid, leven in het hier en nu, een pas op de plaats (in plaats van je als een kip zonder kop door dit leven te manoeuvreren) en dingen niet voor lief nemen horen daarbij.
Het groter geheel
Ook de Ramadan is een tijd van inkeer. Een maand lang wordt er gevast gedurende de dag en er mag weer gegeten worden zodra de zon onder is. Vasten zet aan tot meer bewustzijn. Het traint de wilskracht, het doorzettingsvermogen en het dempt onze drang naar meer en meer. Het shift ons perspectief van je laten leiden door je fysieke impulsen en ook hier weer de druk van het hoofd die vooral wil ontvangen voor zichzelf, naar je dienstbaar opstellen voor iets buiten jezelf. Het laat ons zien dat er meer is dan puur het belang van het individu en dat we onderdeel zijn van iets groters dan onszelf. Ook hier zien we die tegenpolen weer terug. Onszelf in relatie tot de ander en het grotere geheel.
Wees te allen tijde jezelf!
Pasen vertelt ons het verhaal over het lijdenspad van Jezus. Zijn kruisiging, dood en wederopstand. Hij verkondigde de boodschap van liefde, eenheid en het opgeven van het eigen belang. Zijn boodschap en missie bedreigde het heersende gedachtengoed en de machtsposities van bepaalde belangrijke figuren. Het laat ons zien dat we tegen de mening van anderen in, trouw moeten blijven aan ons eigen pad. Vaak leven we niet naar onze ware aard, omdat de standaard van onze omgeving, van de maatschappij, er anders uitziet. Dit maakt ons kwetsbaar. De kruisiging zou symbool kunnen staan voor de dood van het ego. Blijf jij, ondanks de kans op uitsluiting, trouw aan jezelf? Durf jij het plaatje wat de ander van je heeft op te offeren, voor jouw waarheid? Durf je de angst voor afwijzing los te laten en vol voor jouw missie te gaan? Loslaten van het perfecte plaatje en herrijzen als je ware zelf! Niet meer leven volgens de condities die anderen je hebben opgelegd, maar volledig je eigen weg bewandelen. All for the greater good!
We need YOU!
Ik hoop dat je de komende dagen stil kan staan bij deze oh zo belangrijke thema’s. Waar ligt jouw balans tussen gevoel en verstand. Tussen je individualiteit en je connectie met je omgeving? Wat houdt jouw gevangen en wat betekent vrijheid voor jou? Wat is onze plek hier en hoe verhoudt dat zich tot het grotere geheel? En wat (of wie) mag je loslaten om volledig jezelf te kunnen zijn? Als je niet jezelf bent, dan heb je niet alleen jezelf ermee maar ook de rest of us! De wereld heeft JOU nodig!